Logotyp för Föreningen Blindas Väl.

Guy Perdhe - Pensionär och finmekaniker

 

- Jag är en gubbe på 70 år, berättar Guy Perdhe när jag ringer upp. Som pensionär har han tusen järn i elden. Nyligen fick han sin första ledarhund, som tåligt väntar på promenad medan vi samtalar. Tidigare arbetade jag för SRF-distriktet i Stockholms och Gotlands län, säger Guy. Jag är jurist i botten.

 Guy P

Men numera sysselsätter han sig med det han förut enbart haft som bisyssla. Framförallt handlar det om arbete med händerna. Han tillgängliggör och punktmärker kökstimers, register och skyltar. Mycket tid ägnas även åt hans stora passion - modellflygplan. Bland annat gör han delar till flygplanen, som han säljer.
- Jag började bygga modeller som liten. Och när jag 11 år gammal blev synskadad, var jag redan fast. Guy låter lyrisk, när han berättar. 2 meter är det största planet han byggt.
- Att sätta ihop en modell, själva motorn och höra den puttra och gå är fantastiskt. Fast hur funkar det rent praktiskt när man inget ser? Undrar jag. Guy förklarar. Ritningarna läggs i en scanner och skrivs sedan ut på en Tigerskrivare, som gör en exakt kopia i punktskrift. Utöver det använder han en del hjälpmedel. Exempelvis talande miniräknare och skjutmått.

- Visst kan det vara klurigt ibland, men det handlar om att hitta smarta lösningar. "Do it yourself", är något Guy fått med sig hemifrån. Att inte vara rädd för att prova. På Guys hemsida berättar han om sin händiga pappa.Så här beskriver han en mindre lyckad uppfinning: "… farsan skulle prova sin Bobsley. Det var en slags kälke med trämedar. Tyvärr hade han kopplat styrningen fel och det förorsakade att han blev irriterad när jag inte förstod att man skulle styra åt höger när man skulle åka åt vänster." 

Guy har känt till Blindas Väl länge. Första bidraget fick han till en klarinett. För musik sysslar han också med. Men på sistone har stöden gått till en svarv och en fräs.
-  Maskinerna behövs för bland annat tillverkning av noskåpor och kabinhuvar till modellflygen, säger han. Guy tycker att Blindas Väl är bra, som gett honom möjlighet att utveckla sina idéer och att jobba med sin hobby.
- För mig har det betytt lite guldkant. Tidigare extrapengar vid sidan av ordinarie jobb och i dag tillskott till pensionen. 

Namn:

Guy Perdhe

Född:

1943

Bor:

Södermalm i Stockholm

Familj:

Tre utflugna döttrar. Är särbo. Ledarhunden Charlie.

Sysselsättning:

Pensionär. Finmekanik som bisyssla.

Intresse:

Laga mat, musik, modellflygplan och att umgås.

Förebild:

Farsan.

Motto:

Var nyfiken och öppen för att alltid lära nya saker.

Hemsida:

http://www.perdhe.se/