Logotyp för Föreningen Blindas Väl.

Sofia Thoresdotter - Trubadur, föreläsare och psykodramaledare

 

- Jag älskar att hålla på med många olika saker, berättar Sofia Thoresdotter när jag ber henne beskriva sig själv. Det ökar min kreativitet och mitt välbefinnande. Jag lyckas fånga Sofia under ett besök hemma hos föräldrarna, där hon landat efter veckans senaste resor. Och just nu blir det en hel del sådana.
- Jag pendlar mellan Stockholm och Örebro och mitt arbete som musikterapeut, säger hon. Sofia berättar om musikens förmåga att påverka oss mentalt och fysiskt. Om musiken som verktyg för kommunikation och social samverkan.
- Häftigast är att få jobba med människor som inte kommunicerar via talet. Att ge dem möjlighet att uttrycka sig, få egenmakt.

Sofia T

Sofia är uppvuxen med musik och har alltid sjungit mycket med sin mamma. Som 3-åring fick hon sitt första piano. Skolgång och senare utbildning har präglats av olika slags musikinriktning.  Men som sagt, är musik bara en av många saker Sofia sysslar med inom sitt företag. På visitkortet står också trubadur, föreläsare och psykodramaledare.

-  Det var faktiskt tack vare bidrag från Blindas Väl jag kunde utbilda mig inom psykodrama. Skolan var dyr och inte studiemedelsberättigad. Men vad är psykodrama? Undrar jag.  - En metod för att lösa problem. Exempelvis iscensätter man en inre eller yttre konflikt. Arbetet sker i grupp. En viktig del är rollbytet. På så vis ser man saken från så många håll som möjligt.

Men att hitta arbete som psykodramaledare i Sverige är svårt, eftersom metoden ännu inte etablerats här. Fast Sofia ser ljust på framtiden. Hon har redan lyckats sälja in uppdrag och nu gror även tanken om att bege sig till Norge. Där både musikterapi och psykodrama är stort.
- Där kan jag dessutom använda min ledarhund överallt. Norges lag förbjuder nämligen diskriminering av ledarhundsförare.

Sofia gillar det arbetstänk Blindas Väl har - att få ut fler synskadade i jobb. Och hon berömmer deras tillgängliga ansökningsförfarande. - Man mejlar och slipper blanketter som inte går att fylla i själv. Och svaren kommer via mejl. Jättebra! 

Namn:

Sofia Thoresdotter

Född:

1965

Bor:

Stockholm

Familj:

Nej tack - mina vänner är min familj.

Sysselsättning:

Musikterapeut, trubadur, psykodramaledare och föreläsare. Debuterade 2012 med boken Granne eller ufo.

Intresse:

Böcker, natur, politik och musik.

Förebild:

Sofia i Bröderna Lejonhjärta.

Motto:

Det är aldrig för sent att ge upp. Menar alltså att ge upp inte behöver vara ett misslyckande, utan kan istället vara det bästa, en nystart.

Hemsida:

http://www.sofiathoresdotter.se/